Fahasító - Smart Splitter - GY.I.K.
 
 

Smart Splitter - GY.I.K.

Mi a Smart-Splitter?

Kézi erővel működő-, fahasító-, vagy más néven rönkhasító szerszám, a háztartásban szükséges tűzifa előkészítésére, biztonságos felhasogatására.

Miért kell felhasogatnom a fát?

Beszerzéskor a fa többnyire magas-, nem megfelelő nedvességtartalmú, esetleg még friss vágású is. Ilyen fával nem szabad tüzelni, mert gazdaságtalan és károsodik tőle a tüzelőberendezés, valamint a kémény is. Ésszerű a szükséges mennyiségű tüzelőt idejében beszerezni és előkészíteni a fűtési időszak előtt. A megfelelő méretű hasábokra felhasogatott és ezután száraz, szellős helyen 1,5-2 évig tárolt keményfa (bükk, tölgy, gyertyán, kőris és akác) ideális tűzifának. A felhasogatott fa a tárolás során könnyebben szárad, illetve tüzeléskor egyenletesen ég. A tavasszal, illetve nyáron beszerzett és ugyanazon télen fűtésre szánt fát a lehető legrövidebb időn belül fel kell hasogatni, hogy tudjon száradni. A „kályhakész”-en leszállított hasábok mérete sem mindig felel meg az igényeknek, illetve gyújtóst is kell készíteni a begyújtáshoz, ezért szükséges, hogy kéznél legyen egy tűzifa hasogató szerszám.

Kinek ajánljuk a Smart-Splitter-t?

- Aki tűzifa felhasogatásához nem akar fejszét, illetve fahasító-, rönkhasító gépet használni.
- Aki a tűzifa felhasogatásához egy kézi erővel működő-, biztonságos eszközt szeretne használni.
- Aki egy hatékony tűzifa hasogató eszközt szeretne használni.
- Aki a tűzifa felhasogatásához nem akar üzemanyagot, illetve áramot felhasználni.

Melyek a rönkhasító szerszám előnyei?

- A Smart-Splitter egy rendkívül hatékony rönkhasító szerszám, mely akár 14 tonnás hasítóerőt is képes kifejteni.
- Alkalmas nagyobb átmérőjű rönkök hasítására, illetve akár gyújtóst is kényelmesen és az igényeknek megfelelően készíthetünk vele.
- A rönkhasító szerszám egyszerre több szerszám funkcióját látja el, de a szerszámokat nem kell cserélni.
- Kezelése és felépítése rendkívül egyszerű, használata gyorsan elsajátítható.
- Biztonságosabb egy fejszénél, baltánál (pl. csonkolás veszélye, nyéltörés, melléütés, stb.).
- Használata közben nem terheli a felhasználó hátát, illetve derekát.
- A kezelés elsajátítása után gyors és kevesebb fáradtsággal járó munkavégzést tesz lehetővé.
- Gazdaságosabb egy rönkhasító gépnél (kedvezőbb vételár, működéséhez nem kell áram, illetve benzin).
- Nem kell szervizelni, felépítése egyszerű és minimális karbantartást igényel.
- Telepítése rendkívül egyszerű (kiváltképpen a rögzítéshez szükséges furat elkészítése után).
- Hordozható és könnyen kezelhető (súlya mindössze 9,5 kg, könnyen szét-, összeszerelhető).
- Kis helyigényű, beltéren is használható (álló/ függőleges kialakítás).
- Függőleges irányú mozgása miatt nem veszélyezteti a munkaterület közelében tartózkodókat.
- A hasítandó rönköt maga a szerszám stabilan és egyszerűen rögzíti, a felhasználónak a fát tartania nem kell.
- A rönk rögzítése után a szerszám soha nem üt mellé.
- A rönkhasító soha nem csúszik el, illetve nem „pattan” meg a hasítandó rönkön.
- A rönkhasító soha nem „rúg” vissza, a hasítóerő mindig a hasítandó fára koncentrálódik.
- Amennyiben a hasítóék egy „csapásra” nem hasítja ketté a rönköt, akkor ugyanazon a ponton folytatja a hasítást, ahol korábban megkezdte.
- A rugóerő biztosítja, hogy a beszorult rönköt kilazítsa, akár egy mozdulattal.

Mire van szükségem a rönkhasító használatához?

Magára a rönkhasító szerszámra, illetve a szerszám rögzítéséhez egy alapzatra, tuskóra.

Milyen alapzatot használjak a rönkhasító rögzítéséhez?

Mindenképpen keményfából készült alapzatot, avagy tuskót. Az alapzat stabilitása rendkívül fontos, ezért az aljának és tetejének egyenesnek kell lennie, átmérője legalább 30 cm legyen, magasságának 25-50 cm közé kell esnie. Amennyiben az alapzat anyaga puhafa, akkor terheléskor a fahasábok belefúródhatnak, illetve az alapzat megsérülhet és instabillá válhat. Soha ne használjon korhadt, illetve sérült tuskót.

Hogyan tudom rögzíteni a rönkhasítót az alapzaton, vagy tuskón?

A tuskó szélétől 8 cm-re egy 20 mm átmérőjű, 12 cm mély, függőleges irányú lyukat kell fúrni. A termék egységcsomagjának tartozéka egy 20-as laposfejű fúrószár, mellyel elvégezhető a furat elkészítése. Természetesen a fúrószár alkalmazásához szüksége van még egy fúrógépre (elektromos, akkumulátorral működő) is, de ez a készülék nem tartozéka rönkhasító egységcsomagjának. A furat elkészítésének ideje függ az alkalmazott gép teljesítményétől, az alapzat anyagától is. A furat elkészítésekor használjon védőfelszerelést. Ütvefúró üzemmódban ne használja a fúrószárat. A furat elkészítésekor ne kapkodjon, ügyeljen annak irányára -törekedjen a függőleges irányra-, hiszen abban kerül rögzítésre a szerszámot tartó rúd, melynek egyenesen kell állnia. Az elkészített és kitisztított furatba kell behelyezni a tartórudat és körkörös mozgással-, lefelé tolva rögzíteni.

Mivel tudom kifúrni a lyukat a tartórúd rögzítéséhez?

A termék egységcsomagjának tartozéka a fúrószár, mellyel elvégezhető a furat elkészítése.

Milyen védőfelszerelést használjak?

Szakszerűen védőszemüveget, kesztyűt, bakancsot, fülvédőt, hosszú nadrágot, de minimum zárt cipőt és vágásbiztos-, csúszásmentes kesztyűt.

Mivel működik a Smart-Splitter?

Működtetéséhez egy személy szükséges, kézi erővel működik, tehát áram, illetve benzin nem kell hozzá.

Hogyan helyezkedjek el a rönkhasító használatakor?

A tartórúd furatával és a rönkhasítóval szemben, álló helyzetben.

Hogyan rögzítem a rönkhasítóval a rönköt?

Markolja meg a nyelet az egyik kezével és annál fogva emelje fel a hasítóéket, majd helyezze a másik kezével az ék alá a rönköt. A rönköt pozícionálja az alapzat tengelye –közepe- felé. A rönkre nehezedő súly többnyire megtartja azt, de a stabil rögzítéshez kissé emelje fel az ütőtömeget és ejtse a hasítóékre, hogy az belevágjon, vagy enyhén üssön az ütőtömeggel a hasítóékre. Ezzel a mozdulattal rögzíti a rönköt a vágóél és a tuskó között. Amikor az ütőtömeg mozgásban van, ne tartsa a kezét a rönkön, vagy a szerszám más részein. Nagyobb rönk –két kézzel szükséges megfogni- esetén először a tengelye körül fordítsa el a rönkhasítót -helyet biztosítson a hasítandó fának- és úgy helyezze el a rönköt az alapzaton, majd ezután emelje a hasítóéket a rönkre.

Mi a funkciója a műanyag és a fém alátéteknek?

Az alátéteket rétegesen (fém-műanyag-fém) kell elhelyeznünk a tartórúdon keresztül –még a szerszámrész felhelyezése előtt- az alapzaton. Egyrészt az alátétek akadályozzák meg, hogy a szerszám ékkel és nyéllel ellátott része az alapzatba fúródjon, másrészt távtartók is, így további biztonsági elemként is funkcionálnak. Az alátétek nélkül soha nem szabad használni a szerszámot.

Hogyan tudom hatékonyan használni a rönkhasítót?

A Smart-Splitter egy rendkívül effektív fahasogató szerszám, mely akár 14 tonnás hasítóerőt is képes kifejteni. A hasítás függ a hasítandó rönk méretétől, fafajtától, valamint az alkalmazott sebességtől. „Tankönyv szerint” és nagyobb méretű rönkök hasítása esetén, a rögzítés után emelje fel két kézzel az ütőtömeget az ütközőanya (az ütőtömeget vezető rúd végén lévő csavar) irányába, majd dobja le –mintha földhöz vágna valamit- a hasítóékre, de még azelőtt engedje el az ütőtömeget, hogy ténylegesen elérné a hasítóék és a tömeg között lévő alátétet. Természetesen a rönkhasító kezelésének elsajátítása után a kisebb rönköket, hasábokat már akár egy kézzel is hasíthatja.

Mit tegyek, ha a hasítóék beszorul a rönkbe?

Fogja meg a rönkhasító nyelét és fordítsa el a hasítóéket a beszorult rönkkel együtt 180 fokban (a „8 cm-es perem” felé). Nyomja az ütőtömeget -két kézzel, erőteljesen- az ütközőanya felé, és a rönk kilazítja önmagát. Amennyiben az ék túlságosan beszorult, akkor a fent említett mozdulatot többször ismételje.

Milyen méretű rönköt képes hasítani a rönkhasító?

Az ideális rönkhossz 40 cm és a javasolt maximális rönkhossz 55 cm. Az átmérő főként az alapzat függvénye. A rönk lehetőleg ne legyen nagyobb az alapzatnál.

Milyen fafajták felhasogatására alkalmas a rönkhasító?

Megfelelő méretűre feldarabolt, kuglizott keményfa felhasogatására (például bükk, tölgy, gyertyán, kőris és akác).

Alkalmas e rönkhasító a fa feldarabolására?

Nem, csak a feldarabolt fa hasábokra történő felhasogatására. Fa darabolásához használjon jó minőségű-, karban tartott fűrészt és a Smart-Holder fűrészbakot.

Mire kell odafigyelnem a rönkhasító zavartalan működéshez?

Időről időre, használattól függően ellenőrizze, illetve húzza újra a csavarokat.